Fastighetsförmedling

En fastighetsförmedling är en arbetsplats för fastighetsmäklare, där man har till uppdrag att förmedla kontakt mellan säljare och köpare av lägenheter, villor, tomträtter, delar av fastigheter eller hyresrätter. För att få jobba som fastighetsmäklare behöver du vara registrerad hos Fastighetsmäklarinspektionen, något som kallas för att ha en ”fullständig registrering”. Du behöver ha genomgått en utbildning till fastighetsmäklare för att kunna uppnå den här typen av registrering.

FastighetsförmedlingFastighetsförmedling innebär att mäklaren sammanför parter som vill sälja eller hyra ut en bostad eller en fastighet med någon som är intresserad av att köpa eller hyra densamma. För arbetet med att hitta och matcha samman köpare och säljare tar mäklaren ofta en avgift. Mäklaren är en opartisk mellanhand som ska stå på både köparens och säljarens sida, och som ska tillhandahålla transparent information åt både håll.

Att jobba som fastighetsmäklare

Att arbeta som fastighetsmäklare är ett populärt yrke som lockar många, och under senare år har yrket upplevt ett uppsving, främst i storstäderna. Det som ofta lockar är de flexibla arbetstiderna, möjligheten att designa sina egna dagar och rutiner, samt möjligheten att träffa många människor och spendera dagarna på olika platser istället för att alltid sitta på samma kontor vid samma skrivbord. Som mäklare är det viktigt att man är social och trivs med att träffa mycket folk och lyssna på deras berättelser och förstå deras situation. En bra mäklare är lyhörd, social, strukturerad och noggrann. Det är också viktigt att ha en flexibel inställning till arbetet, då mäklare ibland kan behöva hålla i visningar både på kvällar och helger, men sedan kan ta ledigt en tisdagsförmiddag som kompensation.

Fastighetsmäklare arbetar ofta mot en fast lön med möjlighet till provision. Ofta får både fastighetsförmedlingen och den privata mäklaren en del av kakan vid varje försäljning, vilket kan bli lönsamt för en duktig mäklare. Dock kan det ge en ojämn inkomst och skapa en press att hela tiden leverera, även om man någon månad eller vecka inte ligger på topp av olika skäl.

Att utbilda sig till fastighetsmäklare

Det går idag att utbilda sig till fastighetsmäklare vid flera olika universitet och högskolor runt om i Sverige. En utbildning till mäklare omfattar minst 120 högskolepoäng och innehåller kurser i just fastighetsförmedling men också en del juridik som civilrätt, skatterätt och fastighetsrätt, samt kurser i ekonomi, byggnadsteknik och fastighetsvärdering. För att bli certifierad fastighetsmäklare behöver du också minst 10 veckors praktik hos en registrerad fastighetsförmedling.

Att välja att utbilda sig till fastighetsmäklare betyder att man satsar på ett varierat yrke som bjuder på många personmöten och möjlighet att knyta kontakter. Du blir en nyckelperson när människor tar stora beslut som ofta påverkar hela deras liv, och får möjlighet att sammanföra köpare och säljare och göra båda parter nöjda. Att arbeta som mäklare är på många sätt att jobba som säljare, och du ska gärna vara utåtriktad, glad och tycka om att hå många bollar i luften. 

Vad ingår i ett uppdrag?

När man arbetar som fastighetsmäklare kan man ofta ha flera olika uppdrag på gång parallellt. Det gäller därför att mäklaren är organiserad och klarar av att ha flera olika projekt på gång samtidigt. Et mäklaruppdrag innehåller många olika delar, såsom att besöka och värdera bostaden, sätta ihop en marknadsföringsplan, genomföra visningar och ha kontakt med potentiella köpare, samt att ta emot bud och sköta diskussioner med spekulanter. Mäklaren ansvarar också för att upprätta köpehandlingar och är en viktig person vid kontraktsskrivning, och kan även hjälpa köparen att ansöka om lagfart eller medlemskap i bostadsrättföreningen.